неделя, 25 декември 2011 г.

Нива на набожност


Набожността има три нива:

Първо:  защита на сърцето и крайниците (ръце и крака) от грях и извършването на забранени дела

Второ: защитата им от нежелателни неща

Трето: защита от любопитство и от това, което човек не го засяга

Първото дава живот на раба, второто му дава здраве  и сила, а третото – щастие и радост.

Ал-Фауааид, ибн ал-Кайим


петък, 16 декември 2011 г.

Тибб ал–набауи: Лечение на стомашно разстройство



Ибн ал-Кайим ал-Джаузия

Предава се в Сахихайн, че Абу Саид ал-Худри е казал: „Един мъж дойде при Пророка саллаллаху алейх уа саллам и му каза: ‚Брат ми се оплаква от стомаха, или се оплаква от диария‘. Пророка саллаллаху алейх уа саллам му каза: ‚Дай му малко мед.‘  Мъжът си отиде и дойде по-късно, казвайки: ‚Дадох му малко мед, но той не му помогна‘  или каза ‚влоши го‘.  Той повторил това два или три пъти и Пророка саллаллаху алейх уа саллам продължавал да му казва: ‚Дай му малко мед‘  На третия или четвъртия път Пророка саллаллаху алейх уа саллам казал: ‚Аллах е казал истината, докато стомахът на брат ти е излъгал.‘“

В меда има огромна медицинска полза, защото той отмива вредните субстанции, които могат да се съберат във вените и червата.Освен това, медът отстранява постепенно излишните течности и е полезен като питие и като мехлем. Особено полезен е за възрастни; за тези, които страдат от храчки и за тези, които са склонни към простуди и втрисане. Медът е хранителна добавка и  улеснява ходенето по голяма нужда, и е добър предпазващ агент. Освен това медът намаля горчивия вкус на други лекарства, прочиства черния дроб и гръдния кош, спомага за производството на урина и постепенно изчезването на храчките, съпроводени с кашлица. Когато медът се консумира горещ и смесен с розово масло, лекува ухапвания от животни и има ефект на опиум. Вземането на мед, смесен с вода, помага срещу ухапване от бясно куче и срещу ефекта от яденето на отровни гъби. Ако прясно месо се съхранява в мед, то се запазва без да се развали за три месеца. Също и ако кратуни, краставички или патладжани се съхраняват в мед, няма да се развалят. Още повече, медът ще запази някои видове плодове свежи до шест месеца. Когато медът се приложи на някой, който е заразен от въшки, той ще убие въшките, заедно с техните яйца. Приложен върху коса й придава блясък и красота и я кара да расте по-бързо. Когато се приложи върху очи като кухл, ще усили отслабеното зрение. Медът прочиства стомаха от вредни субстанции и разширява порите. Има подобен ефект и върху бъбреците, черния дроб и простатата. Да добавим към всички тези ползи, които споменахме, че медът няма никакви странични ефекти. Няма друга субстанция, която да е толкова полезна, колкото меда. Ето защо древните хора разчитали много на меда и в старите книги никъде не се среща думата „захар“, която виждаме вече в днешно време. Пророка саллаллаху алейх уа саллам е пил мед смесен с вода на гладен стомах. Зад тази практика има страхотна тайна относно опазването на здравето. Нея ще я обсъдим когато говорим за пророческите наставления относно опазването на здравето. 

В хадис от ибн Маджах (и други) се предава, че Пророка саллаллаху алейх уа саллам е казал: „Възползвайте се от два лека – медът и Курана“.

Разбирайки тези факти, нека се върнем към мъжа, на когото Пророка саллаллаху алейх уа саллам е предписал мед, за да излекува диарията, причинена от преяждане. Пророкът саллаллаху алейх уа саллам му предписал мед, за да прочисти червата и стомаха му от натрупване на вредни субстанции или екскреции, които предотвратяват храната в стомаха да бъде усвоена, защото медът има пречистващ ефект. Вредните съставки полепват по станите на стомаха, замърсявайки и стомаха, и храната. Медът премахва тези съставки и е най-добрия лек за това състояние. Медът е силен „препарат за почистване“ и е ефективен при случаи на диария, особено когато се смеси с тола вода.

Пророкът саллаллаху алейх уа саллам повторил на човека няколко пъти да даде мед на брат си поради следната причина: предписаното лекарство трябва да бъде в достатъчна доза, за да излекува заболяването, иначе то няма да бъде напълно премахнато. Ако дозата е по-силна пък, тя ще отслаби тялото и ще причини странични ефекти. Когато Пророкът саллаллаху алейх уа саллам казал на мъжа първия път  да даде мед, той не дал достатъчно количество на брат си. Когато се върнал и казал, че не е излекуван, Пророкът саллаллаху алейх уа саллам знаел, че количеството не било достатъчно и казал да даде още. Когато болния човек получил достатъчно количество дози, с позволението на Аллах, той оздравял. Даването на правилната доза от правилното л-во е основно правило в медицинската наука.  Когато Пророкът саллаллаху алейх уа саллам казал: „Аллах е казал истината, а стомахът на брат ти е излъгал“ , това свидетелствува за лечебността на меда. Това означава и че болестта не е останала, защото предписаното л-во не е ефективно, а защото в стомаха на болния имало твърде голямо количество развалени субстанции. Затова и Пророка саллаллаху алейх уа саллам заръчал на мъжа да вземе още от лекарството.
Пророческата медицина не  е като тази, представена от докторите и физиците. Пророческата медицина е наистина ефективно лечение, базирано на откровения и пророчески наставления.  Факт е, че много хора не усещат полза от нея, защото тя помага само на тези, които имат вяра в нея. Тя е подходяща само за добри и чисти тела, също както oт Куранът се възползват само  праведни души и чисти сърца...