петък, 20 май 2011 г.

Възпитанието на децата


               
 
С позволението на Аллах искам да ви насоча вниманието към  една от темите, която е изключително важна от религиозна гледна точка и има голямо значение, както за семейството така и  за обществото ни. А именно темата за възпитанието на децата или по- конкретно на какво трябва да обърнем внимание при възпитанието им и кое оказва влияние върху тях.Децата  представляват нашето бъдеще. И за това ние трябва да ги възпитаме както Исляма ни повелява-  според неговите правила и забрани. Отговорността за възпитанието на децата се пада върху родителите. Според Исляма родителите носят отговорността да научат децата си на праведни дела.
Всевишният
Аллах казва в Коран-и Керим:
О, вярващи, пазете себе си и вашите семейства от Огъня, горивото на който са хората и камъните! Пазят го строги и сурови ангели, които не се противят на Аллах в Неговата повеля към тях и вършат, каквото им се повели.
Един известен учен  задава следния въпрос: “Възможно ли е да научиш някого да бъде добродетелен и ако е възможно това – как да го направиш?” Ето на този въпрос е необходимо родителите да имат отговор. Ние трябва  да сме наясно как трябва да възпитаваме дацата си. Аз ще се спра конкретно на три основни фактора, които изиграват водеща роля във възпитанието на нашите деца. Това са:
-          Училищната среда
-           Приятелското обкръжение
-           Семейната среда
Училищната среда оказва доста голямо влияние върху изграждането на личността и моралното поведение на подрастващите. Тази среда може да влияе и положително, и отрицателно.  Положително е нейното влияние, когато децата усвояват учебния материал,  научават нови полезни неща, а това помага за интелектуалното им развитие. Но тук изниква и въпроса дали аз като родител съблюдавам това интелектуалното израстване на детето ми. Проверявам ли дали си е написало домашното, дали си е  научило урока , ходя ли на родителските срещи, или просто тези неща не ме интересуват, тъй като имам по- важни работи и нямам достатъчно време за собствените си деца.  Освен това понякога има доста объркващи неща, които ги пише в учебниците и ние като родители сме длъжни да им обясним, че това не е правилно.
Например, когато ги учат, че човекът е произлязъл от маймуна – теорията на Чарлз Дарвин. В този случай родителите трябва да възпрепятстват това грешно становище.
От казаното до тук става ясно, че да оставим възпитанието на децата си изцяло на училището не е достатъчно  и неправилно.
Друга част от родителите оставят възпитанието на децата си на  хората от улицата.
Да разгледаме връзката между околната среда и възпитанието. Околната среда, като един от главните фактори за изграждане на личността, включва и възпитанието. Но всички виждаме какви са хората от улицата. Там има всичко – алкохол, наркотици, разврат и още много други.
Кой тогава трябва да възпитава децата?
Мястото, където децата получават възпитание, е семейството. Следователно от семейството зависи какви членове на обществото ще бъдат възпитани. Задавали ли сме си някога въпроса, защо обществото ни е толкова коварно и безскрупулно, без всякаква състрадателност и милосърдие? Отговорът, който може да се даде, е, че то е лишено от нравствено-етични ценности, които се научават предимно в семейството. Ето че възпитанието стои в основата на всичко.
Несъмнено най-голямата радост в семейството са децата. Но за да бъде истинска тази радост, е необходимо родителите със своята грижовност да дадат всичко от себе си за правилното им възпитание. Така и децата ще бъдат щастливи, и родителите спокойни, и ще са полезни за обществото ни. Затова родителите са отговорни пред Всевишния Аллах и имат задължението да възпитават децата си, както повелява религията. Това задължение се отнася предимно до майката, защото тя е тази, която е постоянно с децата си и трябва да им даде прекрасното възпитание. Естествено, същото задължение не отпада и от бащата. Той също има голяма отговорност и трябва да вземе отношение по възпитанието, както и да го контролира.
В Свещения Коран Всевишният Аллах казва по повод възпитанието на децата:
“Към онези, които вярват и тяхното потомство ги последва с вяра – ще присъединим към тях потомството им и не ще отнемем нищо от делата им. Всеки човек ще отговаря за делата си.” (ет-Тур, 52: 21)
От посочения айет се вижда колко е важно децата да се възпитават, както повелява ислямът. Затова, ако родителите възпитават децата си според нормите на Исляма,  Аллах ще присъедини потомството им към тях, без да отнема нищо от делата им.
В друг айет Всевишният Аллах казва:
 “И знайте, че имотите и децата ви са изпитание, и че при Аллах има огромна награда!” (ел-Енфал, 8: 2
Тук се подчертава, че както имотите са изпитание за хората, така и децата са дарени от Великия Аллах за изпитание, защото те също са голямо богатство. Ако родителите възпитат децата си правилно, те ще получат огромна награда от Създателя си, и обратно – ако не обръщат необходимото внимание, за да възпитат добре децата си, те ще носят отговорност за това. Аллах е поверил децата на родителите и те трябва да ги опазят чисти, както Той им ги е дал.
Но има и друга ситуация – когато родителите са възпитали децата си правилно и после, ако те самите се отклонят от правилния път под влиянието на някои други фактори и тръгнат по грешния път, тогава децата ще бъдат отговорни за самите себе си.
Във връзка с възпитанието ще споменем и следния хадис:
Ебу Хурейра (р.а.) предава, че Хз. Мухаммед (с.а.с.) е казал следното:
“Бъдете бдителни! Несъмнено, земният живот няма стойност. Стоката и имуществото на земята също нямат стойност, с изключение на споменаването на Аллах и нещата, които приближават към Него, поучаващия и поучавания.” (Тирмизи, Ибни Мадже)
От хадиса се разбира обезценяването на светските неща с изключение на правенето на зикир, т. е. споменаването на Аллах и извършването на дела, приближаващи към Него, след което се споменава “поучаващия”, което има смисъл на “възпитаващ”, и “поучавания” със смисъл на “възпитаник”. Това са нещата, които Пратеникът Мухаммед (с.а.с.) определя като стойностни на земята.
Нека обърнем още по- голямо внимание на най- ценното ни в жовота – нашите деца. Не само да ги храним и обличаме но и да ги възпитаме както Исляма изисква от нас. Да им помага ме, да ги наставлява ме, да ги поправя ме да искам от Аллах да ги закриля и напътства по пътя на Исляма. Да отреди най- доброто както за всички хора ,така и за тях. Аллах да се смили над всички ни и да ни опрости грешките .


Няма коментари:

Публикуване на коментар