петък, 1 април 2011 г.

А твоята вяра колко е силна?



Колко силна е вярата ти? Смяташ ли, че притежаваш качества да бъдеш мухсин? Или поне му‘мин? Или си само един мусюлманин? – Не че има нещо лошо в това. 
Вярата има три нива:
-         Ислям – отдаване на Аллах
-         Иман – вяра
-         Ихсан - съвършенство
 За тях научаваме от известния хадис на Джибрил (ас), предаден от Умар ибн ал-Хаттаб:
“Както си бяхме седнали около Пратеника на Аллах саус изведнъж
дойде един човек с много бели дрехи, с много черна коса, нямаше следи по него, че е пътник, и никой от нас не го познаваше. Седна до Пратеника саус и залепи коленете си до коленете му, сложи дланите си на бедрата му и рече:
 ”О, Мухаммед, извести ме какво е Ислям? А той му отвърна: Да свидетелстваш, че няма друг бог освен Аллах, и че Мухаммед е Неговия пратеник, да отслужваш молитвата си, да раздаваш
зекята си, да говееш Рамадана и да извършиш поклонението хадж, ако имаш възможност.
Рече: Ти каза истината. Тогава се зачудихме, пита го, след това потвърждава отговора му.
Рече: Извести ме какво е Иман?
Рече му: Да вярваш в Аллах, в меляйкетата Му, в книгите Му, в пратениците Му, в Съдния ден, и в съдбата (в хубавото и лошото й).
Рече: Извести ме какво е Ихсан?
Рече му: Да обожаваш Аллах като че ли го виждаш, и ако не го виждаш, да знаеш, че Той те вижда.
Рече: Извести ме за Часа!
Рече му: Питаният не знае повече от питащият.
Рече: Извести ме някои от неговите признаци.
Рече му: Да роди робинята своята господарка и да видиш босите, голите и бедни овчари да се надпреварват в строенето на огромни къщи.
Рече: И си отиде. Така постояхме малко и рече: Ей, Умар, знаете ли кой беше питащият?
Рекохме: Само Аллах и Неговия пратеник знаят.
Рече: Това беше Джибрил, който дойде да ви научи вашата религия.”

Извести ме какво е ислям?

Горния хадис разяснява какво е ислям. Човек, който има ислям в него се нарича муслим. Двете думи имат общ корен на арабски. Извършвайки петте стълба на Исляма мусюлманинът показва, че се е отдал на Аллах. Ако човек извършва тези неща, той е мусюлманин. Така че ако не изяви обратното или не показва явни действия на неверие, трябва да го приемем като такъв.

 Извести ме какво е Иман?
За да бъде човек мусюлманин е необходимо само да извършва определените действия (ибадети). Но за да е истинска вярата му, трябва да приеме и шестте основи на вярата:
-         Вяра в единобожието на Аллах (таухид)
-         Вяра в меляикетата
-         Вяра в Книгите
-         Вяра в Пратениците
-         Вяра в Сетния и Съдния ден
-         Вяра в съдбата с доброто и злото в нея

Мусюлманин, който приема шестте основи на вярата, се нарича му‘мин или човек, който има иман. Всеки вярващ е мусюлманин, но не всеки мусюлманин е вярващ. 

Извести ме какво е Ихсан?
Трябва да благодариш на Аллах ако си мусюлманин, а още повече – ако си вярващ. И ако си достигнал тази степен, трябва да се стремиш към следващата – съвършенството.
Ихсан означава да служиш на Аллах все едно, че Го виждаш и ако не го виждаш, да знаеш, че Той те вижда. Най-високата степен на вярата се нарича ихсан, а този, който притежава ихсан се нарича мухсин.

Нивата на ихсан са:
-         Да служиш на Аллах като че ли Го виждаш
-         Да знаеш, че Аллах вижда всичките ти дела и да действаш според това

Този, който е мухсин, знае, че Аллах вижда и знае не само делата, но и чувствата му. Така че неговите намерения (ният) са винаги чисти. И така както един човек не може да е вярващ ако не е мусюлманин, то и даден човек не може да бъде мухсин, ако не е му‘мин (вярващ).

Нека се стремим и да правим дуа Аллах да ни издигне до най-високата степен на вярата – от муслим – до му‘мин – до мухсин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар