събота, 9 април 2011 г.

Трябва ли да вземем уду (абдест) след гусул, за да кланяме?


Ако човек извърши правилно гусул с намерението да премахне тази нечистотия от джанаба, тогава гусула е достатъчен и няма  нужда да взема абдест след това, за да кланя намаз. Обаче ако си взема просто душ, без да е направил ния за гусул (което допуска възможността да не е измил всички части от тялото си), тогава трябва да вземе абдест. 
  По време на гусул, човек измива всички части, включително устата и вътрешната част на носа, така че малкия абдест е включен в гусула. Но както вече споменахме, това важи САМО ако е направена ния за гусул.
Шейх Саид Сабик пише в известната си книга Фикх ал-сунна:  Ако човек извърши гусул, но не направи абдест, това (гусула) е достатъчен за него.
Айша радиаллаху анха казва: „Пратеникът салаллаху алейх уа саллам не вземаше абдест след гусул“. Абу Бакр ибн ал-Араби казва: „Няма различия в мненията на учените, че абдеста влиза в категорията гусул.“ 
Тук обаче трябва да отбележим, че ако човек докосне срамните си части след гусула в пряк контакт (т.е кожа с кожа), абдеста в този случай се разваля и трябва да се поднови.

Няма коментари:

Публикуване на коментар