събота, 12 март 2011 г.

Кое четене на Куран е най-превъзходно



Или как е по-добре да четем Куран – от Мусхаф или по памет?
Слава на Аллах. Ако някой иска да чете Куран извън молитвата намаз, тогава четенето от Мусхаф е по-добро, защото е по-точно и помага на човек да помни по-добре. Ако обаче четенето по памет е по-лесно за него и му помага да се концентрира повече , тогава трябва да чете по памет.
По време на молитва (намаз) е най-добре също да се чете по памет, защото ако човек чете от Мусхаф, той ще трябва да извършва излишни действия като да държи Мусхафа, да го поставя на земята, да разлиства страници , да гледа буквите и т.н. Освен това, правейки така, той няма да може да поставя дясната си ръка върху лявата и няма да може да вдига ръцете си на руку ако поставя Мусхафа под мишницата си. Затова смятаме,че е за препоръчване  човек, когато е в намаз ,да чете по памет, а не от Мусхаф.
Виждали сме как някои хора, които са зад имам в джамаат намаз, държат Мусхаф и следят четенето на имама. Това не е редно да се прави, поради причините, които споменахме по-горе и защото те не трябва да правят нищо друго, освен да следват имама. В случай, че имама няма  толкова добра памет и той каже на някой от джамаата: „Стой зад мен и следи четенето ми от Мусхаф, и ако сгреша ме поправи“, тогава няма нищо нередно в това.
От фатуата на шейх ибн Утаймин ал-фатуа ал-ислямийа


Няма коментари:

Публикуване на коментар