събота, 12 март 2011 г.

Как можем да различим достоверните (сахих) хадиси от слабите хадиси (да‘иф) и измислените хадиси (мауду)?



Много хора – както в миналото, така и в настоящето – са се опитвали да въведат слаби (да‘иф) и измислени (мауду) хадиси в чистата пророческа сунна. Но Всевишния Аллах е осуетил техните опити и е осигурил средства за защита на Неговата религия. Сред тези средства са доверените и надеждни учени, които пресявали информацията и проверявали източниците, разглеждали биографиите на разказвачите и дори описвали мястото, където разказвачът започвал да се бърка в неговото предание, след което разделяли хадиса на част, която е разказана преди объркването и друга – след объркването. Те проследявали пътуванията на разказвача, кои градове и места е посещавал и с кого се е срещал (от кого е взел хадиса). Те проверявали много подробности за всеки разказвач, повече от колкото можем да изброим тук. Всичко това е показател, че религията ни е добре защитена.

Суфян ал-Саури е казал: „Меляикетата са пазители на небесата, а учените по хадис са пазители на този свят“.

Ал-Хафиз ал-Захаби разказва,че веднъж Харун ар-Рашид присъствал на екзекуцията на един еретик и еретика му рекъл: „Какво ще кажеш за 1000-та хадиса, които измислих?“ Харун ар-Рашид му отвърнал: „Ти какво ще кажеш, о враг на Аллах, за Абу Исхак ал-Фазаари и Абдуллах ибн ал-Мубарак, които ще ги проверяват буква по буква?“

Търсещите знание могат да разпознаят измисления (мауду) хадис много лесно – поглеждайки веригата от разказвачи (иснад) и след това да направят справка в „Кутаб ал-джарх уал-тадил“ дали разказвача е доверен или не.
Много учени са събрали тези измислени и слаби хадиси в отделни книги, така че по-лесно да се разбере кои са и човек да се предпази от тях. Такива са например „ал-илал ал-мутанахия“ от ибн ал-Джаузи, „ал-Манар ал-Муниф“ от ибн ал-Кайм, „Да‘иф ал Джаами ал-сагир“ и „силсилат ал-ахадис ал-да‘ифа уал-маудуа“ от шейх Албани (милостта на Аллах да е върху тях).

Няма коментари:

Публикуване на коментар