вторник, 5 август 2014 г.

Как един мусулманин да се справи с фитната (изпитанието) на жените?




 Въпрос: Четох думите на Пратеника, Аллах да го благослови и с мир да го дари: „Не съм оставил след себе си по-вредно изпитание за мъжете, от изпитанието на жените.” (Бухари 5096)
Моят въпрос е: Как мога да се спася от това изпитание, като го виждам навсякъде – на улицата, по телевизията, в интернет, на работа…?

Отговор:  Слава на Аллах.
Аллах е създал човека в един свят на изпитания и тестове и е сторил Рая (Дженнета) обиталище на Неговите приближени и обичани раби, които предпочитат Неговото задоволство пред своето собствено и поставят послушанието пред Него над своя физически комфорт.  И е сторил Ада (Джехеннема) да е обител на онези от Неговите раби, които не Му се покоряват и поставят собствените си страсти и желания над задоволството на техния Господ. Всевишният Аллах казва:
„Това е Раят, който оставяме в наследство на всеки от Нашите богобоязливи раби.” (19;63)
„За който се е страхувал да не застане пред своя Господ [с грях] и е въздържал душата от страстта, обиталището е Раят.” (79; 40-41)
И казва относно хората на Ада:
„Но ги последваха поколения, които изоставиха молитвата (т.е не я изпълняваха, или не я изпълняваха така, както трябва, или в определените за това времена) и последваха страстите. Тях ще ги постигне изтребление  (19;59)
„Това е възмездието за тях -; Адът -; защото отхвърляха и се подиграваха с Моите знамения и с Моите пратеници.”  (18;106)
„За който е престъпвал и е предпочел земния живот, обиталището е Адът.” (79; 37-39)
Така че всеки мусулманин трябва да се стреми да се подчинява на Аллах и да избягва това, което Го гневи, и Той, Пречист е и Всеславен, няма да допусне наградата на вършещия добро да бъде погубена:
„А които се борят в Наше име, непременно ще ги водим по Нашите пътища. Аллах е с благодетелните.”  (29;69)

Едно от най-големите изпитания, с които Аллах изпитва мъжете, това са жените. Затова трябва да следваме някои от тези методи, чрез които можем да се предпазим от това изкушение:

1.Вяра в Аллах.
Вярата и страхопочитанието пред Аллах осигуряват щит и закрила на човека срещу извършването на харам и следването на собствените си страсти и желания. Ако вярващият е наясно и осъзнава, че неговият Господ винаги го наблюдава; ако размишлява в/у Неговите имена и качества като например Всезнаещ, Всевиждащ, Всечуващ, това ще породи страх у него (и наяве, и скришом), и ще сложи край на неподчинението към Аллах, и ще намали желанията и страстите, които карат много хора да извършват харам действия.

2.Свеждане на погледа и избягването да се гледа харам.  
Погледът може да породи лоши мисли в сърцето, които след това да доведат до идеи, и след това да се появят желания, а след това човек неизбежно върши харам неща. Помислете за смисъла на този аят, който прави връзка между първите стъпки към харама и крайния резултат. Аллах е казал:
Кажи на вярващите мъже да свеждат погледите си и да пазят целомъдрието си! За тях това е най-чистото. Сведущ е Аллах за техните дела.” (24;30)
Ибн Кесир казва: "Това е заповед от Аллах към Неговите вярващи раби, да свеждат погледите си и да  избягват да гледат това, което е забранено за тях, така че да гледат само в това, което им е разрешено за гледане. Ако се случва така, че погледът на човек случайно попадне на нещо харам, той трябва бързо да извърне погледа си от него.”

3.Отблъскване на лошите мисли. .
Лошите мисли представляват опасност за сърцето ... Ако човек им се поддаде и не ги отблъсне, те ще се превърнат в една идея, след това във воля и решителност, а това неминуемо ще доведе до харам действия. Пазете се от потъването и отдавнето на такива мисли; по-скоро това, което трябва да направите, е да ги отблъснете и да ги замените с добри мисли. Лечението след това, е да се предотвратят тези преминаващи мисли и да се предпазите като ангажирате вниманието си с полезни мисли.

4.Брак.
Предава се, че Абдуллах ибн Мас’уд казва: Пророкът, Аллах да го благослови и с мир да го дари,е казал: "О, младежи, който между вас може да си го позволи, нека се ожени, а който не може, нека говее, защото оручът ще бъде щит за него. (Бухари 5065)

5.Оруч за тези, които не могат да се оженят.
- Заради хадиса, цитиран по-горе, в който се казва: "... и всеки, който не може, нека говее, защото оручът ще бъде щит за него."
Ал-Куртуби казва: Колкото по-малко човек яде, толкова по-слабо става желанието му, и колкото по-слабо неговото желание е, толкова по-малко грехове той извършва.

6.Странене от лоши компании и приятели.
Пророкът, Аллах да го благослови и с мир да го дари, е казал: "Един човек следва пътя на своите близки приятели, така че нека всеки от вас да погледне кой приема като близък приятел." (Абу Дауд, 8433; класифициран като хасан - добър от Албани в Сахих Аби Дауд, 4046.)

7.Стоене далеч от места на изкушението.
Очевидно е, че ние живеем в общество, където изкушението дебне отвсякъде - медии от всякакъв вид, списания, пазари, сателитна телевизия, интернет и др ... Така че трябва да се стремим да избягваме доколкото се може всичко това, за да поддържаме имана (вярата) ни здрава.

8.”Не превръщайте домовете си в гробове.”
Направете така, че вашата къща да ви напомня послушание, а не извършване на грях. Ако във стаята има неща, които подтикват към греха например, човек ще направи този грях многократно, защото всеки път, когато той влезе в тази стая, ще си спомня греха и може да бъде провокиран да го извърши отново. Така че той трябва да направи своята стая и дома му напомняне към послушание пред Аллах – като влезе да вижда мусхаф ( Куран), който да чете, да прави в неговата стая допълнителни молитви наред със суннетите, така че в ума му да се породи връзка между къщата и вършенето на добри дела.

9.Да се опитваме да прекарваме колкото се може повече време в ибадет на Аллах.
Времето е един от най-големите благодати, които Аллах е дарил на Своите раби, но много хора не се възползват по най-добрия начин от него. Предава се, че Ибн Аббас (Аллах да е доволен от него) казва: Пророкът, Аллах да го благослови и с мир да го дари,е казал: "Има две блага, от които много хора не се възползват максимално: доброто здраве и свободното време." (Бухари, 6412)

10.Припомняне на наградите на Ахирета.
Особено подходящо в този контекст е да си спомняш Хуур-ул ийн, които Аллах е приготвил за тези, които са търпеливи и непоколебими в избягване на греха. Това може да помогне на мюсюлманина да погледне на тези като преходни харам удоволствия, които водят само до загуба.

Молим Аллах да ни помогне да  избегнем изкушението, както явното, така и скритото. Хвала на Аллах, Господа на световете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар