понеделник, 4 август 2014 г.

Какво е постановлението относно използването на броеница (тасбих)?











Хвала на Аллах.

Някои учени казват, че е допустимо да се използва броеница (тасбих), но са на мнение, че е за предпочитане тасбиха да се прави на пръсти. Други пък казват, че е нововъведение (бид’а).

Шейх-ул ислям ибн Таймия  казва в ал-Фатауа: „Някои хора могат да извършват показност като поставят молитвени постелки на рамото си или носят тасбихи в ръцете си, правейки ги символи на религията и молитвата. Известно ни е от мутауатир предания (толкова много по брой предания, че те не биха могли да бъдат фалшифицирани и недостоверни), че нито Пратеникът, Аллах да го благослови и с мир да го дари, нито пък неговите сподвижници,  ги използвали като символи. Те правели тасбих, броейки на пръстите си, както се казва в хадиса: „Бройте на пръстите си, защото те ще бъдат питани и ще бъдат накарани да говорят.”

Някои от тях броели на малки камъчета или костилки на фурми.

Така че някои хора казват, че правенето на тасбих с броеница е нежелателно (макрух), а други го позволяват, но никой не казва, че правенето на тасбих с броеница е по-добро от правенето му на пръсти.”

Шейх Усеймин беше попитан дали правенето на тасбих с броеница е бид’а и неговият отговор бе: По-добре е да не се прави тасбих с броеница, но не е бид’а, защото има някаква основа за това и то е факта, че някои сахабета правели тасбих и отброявали с малки камъчета. Но Пратеникът, Аллах да го благослови и с мир да го дари, ни е научил, че правенето на тасбих на пръсти е по-добро, като казва: „Бройте на пръстите си, защото те ще бъдат накарани да говорят.”  Правенето на тасбих с броеница не е харам или бид’а, но е по-добре да не се прави, защото човек, който прави тасбих  с броеница, се отклонява от нещо, което е по-добро. Също така използването на броеница може да доведе до някакви елементи на показност, защото виждаме как някои хора носят броеници от хиляди мънисти, сякаш казват на хората: ‘Вижте ме, аз правя хиляди тасбихи!’  Второ, тези които използват броеници по принцип са разсеяни и несъсредоточени, така че като ги гледаш правят тасбих с мънистите, но погледите им се ширят насам-натам, което показва, че те не са наистина концентрирани. По-добре е да се прави тасбих на пръсти, за предпочитане на дясната ръка отколкото на лявата, защото Пратеникът, Аллах да го благослови и с мир да го дари, броеше тасбих с дясната си ръка. Ако човек използва и двете си ръце няма нищо лошо, но е по-добре да се използва само дясната ръка.”

Шейх Мухаммад Насруддин ал-Албани казва в Силсилат ад-Даиифа, където той цитира слабия хадис: „ Колко добро напомняне е броеницата”: „ По мое виждане смисълът на този хадис е невалиден по редица причини.

Първо, броеницата е нововъведение, което не го  е имало по време на Пратеника, Аллах да го благослови и с мир да го дари. Дошло е след това, така че как той би могъл да окуражи сподвижниците си да правят нещо, непознато за тях? Доказателство за това, което казвам е преданието от ибн Уаддах от ал-Салт ибн Бахрам, който казва: ‘Ибн Мас’уд мина покрай жена, която имала броеница, с която правела тасбих и той я скъсал и захвърлил настрана, след това минал покрай мъж, който правел тасбих и броял на камъчета и той го ритнал и казал: Мислите, че сте по-добри от сахабетата, но следвате само необосновано нововъведение! Мислите си, че имате повече знание от сподвижниците на Мухаммад (Аллах да го благослови и с мир да го дари)! Иснада му е сахих до ал-Салт, който е един от най-надеждните последователи на табиин.   

Второ, използването на броеница е в противоречие с напътствието на Пратеника, Аллах да го благослови и с мир да го дари.  Абдуллах ибн ‘Амр, Аллах да е доволен от него, казва: „Видях Пратеника, Аллах да го благослови и с мир да го дари, да брои тасбиха на дясната си ръка.”

Той казва също (1/117): Дори да има едно единствено лошо нещо относно използването на броеница, което е че отнема мястото на сунната да се брои на пръсти, (въпреки че всички са на единодушното мнение, че да се брои на пръсти е за предпочитане), то това е достатъчно зло. Колко рядко виждам хора да броят тасбих на пръстите си!

Освен това хората са измислили толкова много сложни начини да се следва това нововъведение, така че ще видите някои как ги носят на вратовете си! Или пък някои, докато броят мънистите, си говорят с вас или ви слушат?! Или друг един - подобни на когото не съм виждал от известно време - карал велосипед през улица претъпкана с хора, с броеница в една от ръцете си! Те показват на хората, че не са разсеяни от споменаването на Аллах, но в много случаи това нововъведение е причина за тяхното пренебрегване на това, което е задължително (уаджиб). Това се е случвало много пъти - на другите, както и на мен самия - че когато се поздравява един от тези хора със селям, те отговарят само махайки с ръка,  а не с думите на поздрава. Лошите резултати от тази бид’а са безброй, и никой не може да го кажа по-добре, отколкото поета:

„Всичко добро е в следването на тези, които бяха преди (салаф).
Всичко лошо е в нововъведения на тези, които дойдоха по-късно. "

И Аллах знае най-добре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар