неделя, 10 август 2014 г.

Позволено ли е на човек да се съгласява да чете Куран срещу заплащане?




Въпрос: В много мюсюлмански страни ние виждаме, че хора наемат други хора да четат Курана. Допустимо ли е за четящия да  приема заплащане за неговото четене или не? Този, който дава заплащането извършва ли грях ?

Хвала на Аллах.
Четенето на Куран е акт на поклонение; един акт, с помощта на който човек се стреми да постигне близост до своя Господ. Основният принцип по отношение на това действие, което е само и единствено с цел поклонение (ибадет) е, че мюсюлманинът трябва да го извършва, търсейки единствено задоволството на Аллах и награда от Него, а не да търси награда или благодарност от когото и да е било другиго. Следователно  не е било известно сред праведните ни предци (салаф) да наемат хора да четат Курана за мъртвите, или на сватби, или каквито и да е други поводи. Няма предания от никой от имамите и учените на исляма, че те повелявали и позволявали такова нещо. Нито е известно, че някой от тях приемал заплащане за четене на Куран. По-скоро те го четяли с надеждата за постигане на това, което е при Аллах Всеславния. Пророкът, Аллах да го благослови и с мир да го дари, е заповядал този, който чете Курана, да иска от Аллах, и предупредил срещу това да се търси нещо от хората. В Сунан Тирмизи се предава от Имран ибн Хусейн, че той минал покрай човек, който четял Курана, а след това поискал от него нещо. Имран ибн Хусейн казал:Инна лилляхи уа инна илейхи раджиуун” (Наистина на Аллах принадлежим и при Него е завръщането казва се, когато човек се сблъска с нещастие), и след това казал: Чух Пратеника на Аллах, Аллах да го благослови и с мир да го дари, да казва: "Който чете Курана, нека иска от Аллах за това, защото ще дойдат хора, които ще четат Курана и ще искат за това от хората."

Що се отнася до приемане на заплащане за преподаване или четене на рукия, при което четенето на Куран е в полза на някой друг, освен за четящия, сахих предания показват, че това е допустимо, заради хадиса на Абу Саид, който приел стадо овце като заплащане когато чел рукия (сура Фатиха) на човек, ужилен от скорпион; и хадиса на Сахл, където се споменава как Пратеникът, Аллах да го благослови и с мир да го дари, омъжил една жена за един мъж в замяна на това  да я научи каквото  знаел наизуст от Корана.
Така че този, който приема заплащане за четене, или този, който наема човек да чете Курана, застават срещу сунната и срещу пътя на праведните ни предшественици салаф (Аллах да е доволен от всички тях).

И Аллах е източника на  всяка сила. Аллах да благослови нашия пророк Мухаммад и неговото семейство и сподвижници. Край на цитата.

Комитет за академични изследвания и издаване на фетуи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар